Handleiding en hulp bij het zoeken

Algemene informatie

Deze website “Kempense Kranten” werkt het best met de browsers Chrome (Google) en Firefox (Mozilla). Je kan beide browsers gratis downloaden en installeren:

In deze digitale krantenbak zitten in totaal ongeveer 152.000 pagina’s. Zo’n 67.000 pagina’s uit de periode van 1853 tot 1945 kan je gewoon van thuis uit lezen en doorzoeken. 85.000 recentere pagina’s uit de periode van 1945 tot 2008 kan je enkel raadplegen in de openbare bibliotheken, de archieven en de documentatiecentra/heemkringen van de 7 k.ERF-gemeenten (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie). Wegens de Wet op de Auteursrechten mogen we deze collectie niet vrij toegankelijk maken.

Samen biedt deze ruime collectie historische Kempense kranten een unieke bron voor het onderzoek naar het leven in deze streek.

Zoeken in de Krantenbak

Je kan vrij zoeken in onze databank door één of meer zoektermen in te vullen in onze zoekmodule. Je klikt vervolgens op de Zoek-knop om door alle collecties te zoeken. Alle krantenpagina’s waarin jouw zoektermen voorkomen, worden getoond.

De zoekmodule vind je op elke pagina van onze website terug:

KKr Zoekmodule ZoekKnop

 

Opgelet! De kranten in deze digitale krantenbak zijn doorzoek gemaakt met behulp van OCR-technologie (optische tekenherkenning). Dit wil zeggen dat de teksten door een computer “gelezen” en geanalyseerd werden. Voor historische kranten die vaak ook nog eens in slechte staat zijn is de krans vrij groot dat woorden (of bepaalde letters) niet correct herkend zijn. Bovendien zijn de spelling en het taalgebruik in de historische kranten vaak verouderd. Denk dus ook aan het gebruik van oude spellingsvarianten (bv. Gheel en Moll) als je niet meteen vindt wat je zoekt.

Het zou kunnen dat een eerste zoekresultaat niet de verwachte resultaten oplevert. Er zijn echter een aantal mogelijkheden om je zoekresultaat te verbeteren.

  • Probeer met behulp van een asterisk (*) naar een woorddeel te zoeken.

Met de zoekterm “*molen” zoek je bijvoorbeeld zowel naar windmolen, watermolen als graanmolen,… Met de zoekterm “molen*” zoek je bijvoorbeeld zowel naar molenstraat als naar molenaar,…

  • Gebruik een ? om één letter te vervangen waarvan verschillende spellingsvarianten zijn.

Met de zoekterm “ele?triciteit” zoek je bijvoorbeeld zowel naar elektriciteit als elektriciteit.

  • Gebruik AND/EN tussen zoektermen om zoeken op beide termen samen mogelijk te maken. 

Met de zoekopdracht watermolen AND windmolen (watermolen EN windmolen) zoek je bijvoorbeeld naar alle pagina’s waarin zowel watermolen als windmolen voorkomt. 

Een handig overzicht van alle zoekmogelijkheden:

Zoekopdracht

Resulteert in

zoekterm

pagina’s waarin de zoekterm voorkomt als volledig apart woord

*zoekterm

pagina’s waarin woorden voorkomen die eindigen op “zoekterm”

zoekterm*

pagina’s waarin woorden voorkomen die beginnen met “zoekterm”

*zoekterm*

pagina’s waarin woorden voorkomen die “zoekterm” bevatten

zoek*m

pagina’s waarin woorden voorkomen die beginnen met “zoek” en eindigen op “m” (bijvoorbeeld zowel zoekterm als zoekboom, zoeksysteem,…)

zoekt?rm

pagina’s waarin woorden voorkomen die beginnen met “zoekt”, gevolgd worden door 1 letterteken en eindigen op “rm” (bijvoorbeeld zowel zoekterm als zoektorm, zoekturm,…)

zoekterm1 zoekterm2

pagina’s waarin beide zoektermen samen voorkomen

zoekterm1 AND zoekterm2

pagina’s waarin beide zoektermen samen voorkomen

zoekterm1 OR zoekterm2

pagina’s waarin ofwel zoekterm1, ofwel zoekterm2 voorkomt (inclusief de pagina’s waarin ze beide voorkomen)

zoekterm1 -zoektterm2

pagina’s waarin zoekterm1 voorkomt, maar zoekterm2 niet

“zoekterm1 zoekterm2”

pagina’s waarin de zoektermen in exact dezelfde volgorde voorkomen

 

Daarnaast kan je met deze zoekmodule ook Uitgebreid zoeken of Bladeren.

KKr Zoekmodule Uitgebreid Bladeren

 

Uitgebreid zoeken

Door op de knop “Uitgebreid zoeken” te klikken kom je bij “De uitgebreide krantenbak” terecht. Daar krijg je verschillende mogelijkheden om je zoekopdracht te verfijnen. Vul de voor jou relevante zoekvelden in en klik op Zoeken om je zoekopdracht uit te voeren.

  • Collectie: Klik hier één of meer krantentitels aan om enkel in die titels te zoeken.

Bijvoorbeeld: je wil naar het trefwoord “watermolen” zoeken in het Advertentieblad van Gheel en de Gazet van Mol. Dan vul je het uitgebreide zoekformulier in zoals op de afbeelding hieronder.

KKr UitgebreidZoeken Collectie

 

  • Jaar: Door het invullen van de velden “Jaar van” en “Jaar tot” kan je de periode afbakenen waarin je wil zoeken.

Bijvoorbeeld: je wil enkel de resultaten van het jaar 1901 tot en met 1919. Dan vul je het uitgebreide zoekformulier in zoals op de afbeelding hieronder.

  • Paginanummer: Door het invullen van de velden “Paginanummer van” en “Paginanummer tot” kan je je zoekopdracht beperken tot één of meerdere pagina’s van een krant.

Bijvoorbeeld: je wil enkel de zoekresultaten op de voorpagina’s van de kranten (pagina 1). Dan vul je het uitgebreide zoekformulier in zoals op de afbeelding hieronder.

KKr UitgebreidZoeken Formulier 

 

Bladeren

Via de knop “Bladeren” krijg je een overzicht van alle beschikbare krantentitels in onze databank. Je klikt vervolgens een titel naar keuze aan en krijgt dan een overzicht van de beschikbare jaartallen. Kies vervolgens een jaartal naar keuze om zo alle krantenpagina’s van dat jaartal te kunnen lezen.

 

Zoekresultaten bekijken

De zoekresultaten worden automatisch geordend op jaartal en weergegeven in lijstvorm. Dat ziet er bijvoorbeeld uit als volgt:

KKr Zoekresultaten

 

Als je de weergave van de zoekresultaten wil veranderen, kan je dat met de opties rechts boven de zoekresultaten.

KKr WeergaveZoekresultaten

 

Daarnaast kan je ook je zoekresultaat verder verfijnen door te “filteren”. De 87 resultaten in het voorbeeld hierboven kan je verder verfijnen op periode en collectie (krantentitel). De mogelijkheden kan je zien in de rechterkolom. Vink een (of meerdere) filter(s) naar keuze aan en klik op de filter-knop om de resultaten te zien.

KKr ZoekresultatenFilteren

 

Klik op het resultaat van je keuze om de krantenpagina in detail te bekijken en te lezen.

 

Pagina’s bekijken, lezen en bewaren

Als je een gekozen zoekresultaat open klikt is de zoekterm geel gemarkeerd. In dit voorbeeld is dit het woord “watermolen”.

KKr Detail Bladeren

Onder de detailpagina kan je:

  • Bladeren door je zoekresultaten (LINKS)
  • Bladeren door de andere pagina’s van het momenteel geopende zoekresultaat (RECHTS)

Verder daaronder krijg je nog wat extra informatie over de detailpagina die je momenteel geopend hebt en kan je deze pagina ook via Facebook of Twitter delen met anderen.

 

De werkbalk links van de detailpagina geeft nog een aantal extra mogelijkheden:

KKr Werkbalk Toelichting

 

De meeste opties spreken voor zich. Probeer ze gerust eens uit!

Wil je een interessant artikel of een gedeelte van een pagina bewaren? Kies dan in de werkbalk links voor de optie “Een deel van de afbeelding selecteren”.

KKr Selecteren

Je kan nu met je muis een rechthoekige selectie naar keuze maken in je krantenpagina.

KKr Selectievenster

Na het maken van je selectie verschijnt er in de werkbalk links een bijkomende optie, net onder de selectie-optie (zie de figuur hieronder).

Klik op de diskette KKr Diskette om je selectie te downloaden naar je computer.

KKr SelectieDownloaden 1

Je krijgt dan een nieuw pop-up venster met de vraag of je de selectie wil openen of opslaan. Kies nu opslaan en geef het bestand een voor jou duidelijke naam.

We wensen je veel plezier met het gebruik van onze Kempense kranten! Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Zoeken in

de Krantenbak

Zoek in al onze kranten
home-search
partner-logo partner-logo partner-logo